Honlap SEO Blog

Weboldal keresőoptimalizálás

honlap seo blog

Honlap-SEO Blog

Ez a blog a honlap keresőoptimalizálás (Search Engine Optimization, SEO) kérdéseivel foglalkozik. A honlap-SEO olyan web-tevékenység, amely főként azt a célt szolgálja, hogy egy vagy több adott honlap minél jobb helyezést érjen el a keresőprogramok (pl. Google, Yahoo, Bing, Yandex, Ask) nem-fizetett (azaz organikus, normál) találatai közt bizonyos előre megadott kulcsszavakkal (keresőkifejezésekkel) indított internetes tartalomkeresés során.

A pontosan körülhatárolható folyamatot és tevékenységet gyakran a keresőmarketing vagy honlap-optimalizálás néven is említik, holott az első jóval tágabb, az utóbbi pedig sokkal szűkebb a SEO jelentésénél. A hierarchia nagyjából (csak a fontosabb elemek feltüntetésével) így épül fel:

 • keresőmarketing
  • keresőoptimalizálás
   • honlapoptimalizálás
   • linképítés
  • reklám, hirdetés, PR
  • közösségi marketing

Az optimalizálás másik, ritkábban említett célja az, hogy az adott honlapok minél nagyobb webértékre tegyenek szert. Ennek egyik fokmérője sokáig az úgynevezett Google PageRank volt – ennek száma – a PR-érték – azt jelezte, mekkora a valószínűsége annak, hogy az adott weboldalra a világhálón böngészők rátalálnak. A Google 2016-ban végleg megszüntette a nyilvánosan hozzáférhető PR-számokat, így ennek a mutatónak a jelentősége megszűnt (illetve csak a cég emberei ismerik). Jelenleg a MOZ Domain Authority és Page Authority számai a mérvadóak, de érdemes a további audit-rendszerek mutatóira is figyelni: Majestic, Ahrefs, Semrush.

Google honlap-optimalizálás

Néhány évvel az alapítása (1998) után már világossá vált, hogy a Google a piacvezető lett a keresőprogramok között (a magyar nyelvű weben a keresések 96 %-a itt zajlik). Mivel az online kereskedelem részesedése is évről évre nőtt, ez magával hozta a honlaptulajdonosok azon törekvését, hogy TOP pozíciókat szerezzenek a keresett termékek és szolgáltatások nevével mint kulcsszavakkal – az első helyek megszerzése közvetlen üzleti nyereséggel járt. Erre az igényre rá is épült egy kiszolgáló iparág: a weboldalakat cégek, keresőmarketing ügynökségek és SEO-szakemberek a legkülönbözőbb eljárásokkal és trükkökkel juttatták célba; leginkább link-manipulációval. A tartalmilag erre érdemtelen lapok is élre kerülhettek.

Új korszak a keresőoptimalizálásban – 2012

Ennek vetett véget a manipulációkat kiszűrő, Pingvin névre keresztelt Google-algoritmus első, 2012-es élesítése (Google Penguin Algorithm Update 2012). Ettől kezdve a weboldalak találati pozícióinak a hatékony javítása komplikált és az algoritmus szigorodásával évről évre kockázatosabb feladattá vált. Nem csupán arról van szó, hogy a korábban sikerrel alkalmazott eljárások hatástalanná váltak, sőt, még csak nem is arról, hogy egyes manipulációnak nyilvánított módszerek hátrasorolással járó szankciókat vonhatnak maguk után, hanem arról, hogy gyakorlatilag maga a kulcsszavas keresőoptimalizálás vált szinte lehetetlenné.

Tilossá válik a kulcsszavas linképítés – 2013

Az egyre finomodó új és újabb algoritmus-verziók közül különösen a 2.1-es Google-pingvin végzett nagy “pusztítást”: kíméletlenül hátrasorolta nem csupán azokat a honlapokat, amelyeket tudhatóan illegális módszerekkel optimalizáltak, hanem azokat is, amelyeknek nem volt más “bűnük”, mint az, hogy egyes kulcsszavakra nézve túl voltak optimalizálva: azaz mind a tartalomoptimalizációnak, mind a linképítésnek határozott kulcsszavas jellege volt. Ami nem is csoda, hiszen ennek a tevékenységnek éppen az a célja, hogy az optimalizált weboldalt kifejezetten bizonyos kulcsszavak keresőtalálati listáin juttassa jó helyezéshez. Ezt elérni pedig hogyan lehetne másként, mint célzatos kulcsszavas keresőoptimalizálással?! Ha ez lehetetlenné válik, mert büntetést von maga után, akkor egyáltalán hogyan lehet a honlapok kulcsszavas helyezését javítani??

Saját optimalizációs módszer – 2014-2015

Nos, ezt az ellentmondást érzékelve dolgoztam ki előbb a bonyolultabb, igen árnyalt, releváns tartalmi összefüggésekre épülő kontextus-alapú honlapoptimalizálás és linképítés módszerét, majd a diszperzív linképítő eljárások rendszerét. Ezek önmagukban is eléggé hatékonynak mutatkoztak, a kettő együtt még inkáb. Később ezeket összehangoltam és kiegészítettem a kreatív SEO további fogásaival, ezen a réven jött létre az általam organikus és szemantikus keresőoptimalizálásnak (más szóval Arvisura-SEO-nak) keresztelt komplex eljárásrendszer.

Google Pingvin 4.0 – 2016

A keresőkirály 2016. szeptember 27-én jelentette be a frissítést. Ettől kezdve a Penguin algorithm az alapalgoritmusba beépülve folyamatos futtatású lett, fontos változás az is, hogy míg korábban hátrasorolással büntette a spam-linkekkel támogatott webhelyeket, a mostani algoritmus a manipulatívnak ítélt linkeket egyszerűen figyelmen kívül hagyja, a helyezések nem a szankciók miatt romlanak, hanem mert innentől a helyezés-manipuláció szándékával épített hivatkozásoknak egyszerűen nincs hatásuk arra, ami miatt építették őket.

Ez újabb kihívást jelent a SEO-szakemberek számára, új és újabb kreatív módszerek kidolgozására és alkakmazására lett szükség.

2017 – Szemantikus webtartalom keresés

Kedvenc keresőnk évek óta mesterséges intelligencia módjára működik és a gépi tanulás révén fejlődik, így gyakorlatilag alkalmas a webtartalom szemantikus értelmezésére. Ez a képessége összekapcsolódik a már régebben bevezetett, a weblapokra vonatkozó látens szemantikus indexálás módszerével, amely a fogalmi háló feltérképezésére hivatott. Ez lehetővé teszi, hogy az indexációs adatbázisban tárolt tartalmak rendezettsége és kereshetősége a szemantikus web eszményét valósítsa meg. Én már a SEO területén tett első lépéseim során is ösztönösen jelentés alapú összefüggésekre épített tartalmakkal operáltam, így ezen a téren csak tudatosítani és továbbfejleszteni kellett egyéni módszereimet

2018 – Mobil indexelés

A keresőcég bejelentette, hogy már nem az asztali gépeken, hanem az okostelefonon megjelenő honlap-változatok élveznek prioritást az indexelés során. Így a keresőoptimalizálásban is a mobilbarát verziók kerültek fókuszba, a webmesterek szépen kerestek azzal, hogy reszponzív  sablont húztak az elavult honlapokra.

Mi a honlap-optimalizálás lényege?

Organikus találatok optimalizálása

A honlap optimalizálás (keresőoptimalizálás), vagyis a honlapnak valamely keresőprogram szempontjából történő optimalizálása azért történik, hogy az adott weblap minél jobb helyezést érjen el a normál találatok közt a szájt tulajdonosa (vagy a működtetője) által üzletileg fontosnak tartott keresőkifejezésekkel.

Normál vagy organikus találatok = azok a keresők által gépileg kilistázott találatok a keresési eredményoldalon (SERP), melyeket pénz-ráfordítással, fizetéssel nem befolyásoltak, azaz a kulcsszavas pozíciók a találati listán a keresőmotorok belső logikája, a keresőszoftver rangsorolása alapján alakultak ki. A találati listák fizetett linkjei, hirdetései, reklám-linkjei tehát nem tartoznak ide, mint ahogy a fizetett katalógusokban való szereplések vagy más megvásárolható webes pozíciók sem – ám ezek is részei a tágabb jelentésű keresőmarketingnek.

A Google-listán az organikus találatokat korábban a háttér színárnyalata különböztette meg, illetve az, hogy ezek a találatok középütt helyezkedtek el, mostanában már színes kiemeléssel a hirdetés szó szerepel alattuk.

Az honlap-SEO élesen elkülönülő két munkafolyamatból áll:

 1. magának a honlapnak az alkalmassá tétele arra, hogy a keresők egy-egy kulcsszóra nézve értékelhetőnek, relevánsnak, a listák élére helyezhetőnek találják – ezt a munkafázist nevezhetjük belső (intenzív) optimalizálásnak vagy on-site optimalizációnak, és mivel magának a honlapnak a tartalmára és felépítésére irányul , voltaképp ez a szűkebb értelemben vett >> honlap optimalizálás
 2. külső webtámogatás felépítése – az adott honlapra más webhelyekről irányuló visszacsatolás elősegíti a céloldal előbbre mozdulását a találati listákon – ez konkrétan főleg kulcsszavas hiperhivatkozásokat jelent; ez tehát voltaképp külső erőforrásokra épített (azaz extenzív) pozíciójavító marketing munka, of-site optimalizáció – bátran nevezhetjük linképítéssel történő találatoptimalizálásnak

A két munkafázisnak számos blogbejegyzést szenteltem:

Részletesebben az on-site honlap optimalizálás főbb szempontjairól + tanácsok kezdőknek:

Részletesebben az of-site optimalizációról:


Google helyezés javítás

Az organikus pozíciók javítása csakis a két munkafázis összehangolásával érhető el. A SEO-munka akkor hatékony, ha a webtartalom úgy kerül kialakításra, a linkprofil pedig úgy kerül felépítésre, hogy a kettő kölcsönösen feltételezi egymást. A honlaptartalom és a hivatkozási hálózat alkosson szerves egészet, így elérhető, hogy a website egy fogalmi háló csomópontjává válva az első találati oldalra kerüljön.

A Honlap Seo Blog

weboldal keresőoptimalizálás

Weboptimalizálás

a szemantikus weboldal optimalizálás elméleti és gyakorlati kérdéseivel foglalkozik. A HONLAP SEO komplex folyamata a webtartalomra és a webkörnyezetre irányul, megnevezhető a weboptimalizálás terminus technikus-szal is. | A blog témája:

Honlap keresőoptimalizálás Google kereséshez fogalmi és tartalmi alapú egyéni keresőmarketing (SEM) módszerekkel. Prémium szintű (nem olcsó) linképítés az organikus helyezés javítás céljából. A tartalommarketing lehetőségeinek kiaknázása: PR-cikkek elhelyezése. | Long tail keywords content: semantic web optimization, szemantikus keresés, arvisura, keresőbarát weboldal, optimalizált weblap, linképítés árak, top 10 helyezés, első hely a keresőben, első oldal,  seo-net

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.